Dubbelpolige schakelaar

Hieronder vindt u de kenmerken van een dubbelpolige schakelaar:

Een dubbelpolige schakelaar is voorzien van 4 aansluitklemmen en 1 schakelknop.

Het is de veiligste schakelaar die wordt gebruikt in de elektrotechniek.

Hiermee kunt u een lamp of een groep lampen vanaf één locatie bedienen.

Het zorgt voor een dubbele onderbreking. Specifiek ontworpen voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers, kelders, garages, wasruimtes of buitenshuis.

Let op: volgens het Arei (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) moet er een dubbelpolige schakelaar worden gebruikt in vochtige ruimtes. Voor droge ruimtes raden we u aan een enkelpolige schakelaar te gebruiken.

De mogelijkheid om een controlelampje in te bouwen komt vaak voor in bergingen, toiletten, kelders, enz.

De dubbelpolige schakelaar is verkrijgbaar in 2 versies: met schroefklemmen en met steekklemmen.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

Wat heb ik nodig voor een nieuwe enkelpolige schakeling?

Montagetijd 1 uur en 30 minuten

Scheiden van de elektrische installatie.

Schakel altijd als eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

De nuldraad

Verbind de toekomende blauwe draad (nuldraad) op de L2 klem en de vertrekkende blauwe draad op de 2 klem van de schakelaar. 

De fasedraad

Sluit de toekomende bruine (fasedraad) of zwarte (schakeldraad) aan op de schroef L1.

De schakeldraad

De bruine (fasedraad) of bij voorkeur de zwarte (schakeldraad) naar de lamp toe, sluit je aan op de schroef die nog vrij is, 1.

Aardingsdraad

Verbind tenslotte ook de geel/groene draden (aardingsdraad) met elkaar door middel van draad-verbindingsklem.

Geschatte kosten: 70 EUR

Gereedschap:

  • Kruisschroevendraaier

Materialen: Preflex 3G1,5* of Kabel 3G1,5* Inbouwdoos Verbindingsklemmen dubbelpolige Schakelaar

* Opgelet! De draadsectie is afhankelijk van de kring waarbij deze word geplaatst. Alle info over draadsecties vindt u hier

Dubbelpolige schakelaar met controlelampje aansluiten?

Een enkelvoudige druktoets met lens biedt je de mogelijkheid om een ledmodule achter de afwerking te plaatsen zodat je kan zien dat het licht al dan niet ingeschakeld is. Een afwerkingsset in een kleur en lampje naar keuze moet afzonderlijk besteld worden.

Een controlelamp aansluiten op een dubbelpolige schakelaar is heel eenvoudig. Door het lampje op de schakelaar te schuiven (type foto hiernaast) en de verbinding te maken tussen het 1 & 2 contact.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten met controlelamp

Niko dubbelpolige schakelaar met Oriëntatielampje aansluiten?

Een oriëntatielampje is een lampje dat in de dubbelpolige schakelaar gemonteerd wordt, dat steeds blijft branden. Hierdoor weet u altijd waar de schakelaar zich bevindt in het donker.

Concreet wordt dit lampje over de L1 klem en de L2 klem geplaatst. Dit zorgt ervoor dat deze lamp steeds blijft branden.

Dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar gebruiken

Deze toepassing komt niet veel voor in de elektrotechniek maar in principe is dit perfect mogelijk.

Bij het gebruik van een dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.

Het verschil tussen een enkelpolige en dubbelpolige schakelaar

Een schakelaar is een essentieel onderdeel van elektrische systemen, waarmee je de stroomtoevoer naar een apparaat of lamp kunt regelen. Er zijn verschillende soorten schakelaars beschikbaar, waaronder enkelpolige en dubbelpolige schakelaars. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee types te begrijpen om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.

Enkelpolige schakelaar

Een enkelpolige schakelaar is de meest eenvoudige en veelvoorkomende schakelaar in de elektrotechniek. Het heeft één schakelknop en twee aansluitklemmen. Met een enkelpolige schakelaar kun je een elektrische stroomkring openen of sluiten vanaf één locatie. Dit betekent dat je een lamp, apparaat of een groep lampen kunt bedienen vanaf één schakelpunt. Enkelpolige schakelaars worden voornamelijk gebruikt in droge ruimtes waar geen speciale veiligheidseisen gelden.

Dubbelpolige schakelaar

Een dubbelpolige schakelaar is iets geavanceerder en biedt extra veiligheid. Het heeft één schakelknop en vier aansluitklemmen. Met een dubbelpolige schakelaar kun je een elektrische stroomkring volledig onderbreken vanaf één schakelpunt. Dit betekent dat beide polen van de stroomkring worden geopend, waardoor de stroomtoevoer volledig wordt stopgezet. Hierdoor is een dubbelpolige schakelaar bij uitstek geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers, kelders, garages, wasruimtes of buitenshuis, waar extra veiligheidseisen gelden.

Het is belangrijk om te vermelden dat volgens het Arei (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) in vochtige ruimtes geen enkelpolige schakelaar mag worden gebruikt. Voor deze ruimtes wordt het gebruik van een dubbelpolige schakelaar aanbevolen om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Kortom, bij het kiezen tussen een enkelpolige en dubbelpolige schakelaar, moet je rekening houden met de locatie van de schakelaar en de veiligheidseisen. Als je in een vochtige ruimte werkt, is een dubbelpolige schakelaar de juiste keuze. Voor droge ruimtes volstaat een enkelpolige schakelaar. Zorg ervoor dat je altijd de juiste schakelaar gebruikt om de veiligheid en efficiëntie van jouw elektrische systeem te waarborgen.

Klik hier voor meer info over de enkelpolige schakelaar

Waar gebruik je een dubbelpolige schakelaar?

in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt.

Waar is een tweepolige schakelaar verplicht?

Het antwoord is kort, nergens meer.

echter is het gebruik van een dubbelpolige schakelaar gewenst in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *