bewakingscamera's

Welkom op onze webpagina over bewakingscamera’s in België!

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over het gebruik van bewakingscamera’s, inclusief de meestgestelde vragen en antwoorden, handige tips en tricks, en belangrijke regelgeving in België.

Wat zijn bewakingscamera’s?

Bewakingscamera’s zijn elektronische apparaten die beelden en video’s opnemen om gebieden te bewaken en te beveiligen. Ze worden vaak gebruikt om eigendommen, bedrijven, openbare ruimtes en woningen te beschermen tegen diefstal, vandalisme en andere ongewenste activiteiten.

Veelgestelde vragen:

 • Moet ik een bewakingscamera plaatsen?
  Het plaatsen van bewakingscamera’s is een persoonlijke keuze, maar het kan zeker helpen bij het vergroten van de veiligheid en het beschermen van je eigendommen.
 • Mag ik een bewakingscamera plaatsen in België?
  Ja, je mag een bewakingscamera plaatsen, maar er zijn wel regels en voorschriften waar je je aan moet houden.
 • Moet ik mijn bewakingscamera registreren bij de autoriteiten?
  In België moet je bewakingscamera’s die gericht zijn op de openbare weg, de ingang van je woning of andere plaatsen waar mensen redelijkerwijs privacy mogen verwachten, registreren bij de politie.
 • Wat zijn de regels met betrekking tot privacy?
  Het gebruik van bewakingscamera’s moet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Belgische privacywetgeving. Dit betekent onder andere dat je de privacy van andere mensen moet respecteren en dat je de beelden alleen mag gebruiken voor het beoogde doel van beveiliging.

Tips en tricks:

 • Plaatsing van camera’s: Plaats je camera’s op strategische locaties, zoals de ingangen van je woning of bedrijfspand, om een optimaal zicht te krijgen op potentiële risicogebieden.
 • Verlichting: Zorg voor voldoende verlichting rondom je bewakingscamera’s, zodat de beelden duidelijk en bruikbaar zijn, zelfs bij weinig licht.
 • Opslag en toegang tot beelden: Zorg voor een veilige opslag van je beeldmateriaal en beperk de toegang tot deze gegevens tot alleen geautoriseerd personeel.
 • Onderhoud: Controleer regelmatig of je camera’s goed functioneren en maak de lenzen schoon om de beeldkwaliteit te waarborgen.

Regelgeving in België:

 • Registratie: Bewakingscamera’s die gericht zijn op de openbare weg, de ingang van je woning of andere plaatsen waar mensen privacy mogen verwachten, moeten worden geregistreerd bij de politie.
 • Privacy: Respecteer de privacy van anderen en gebruik de beelden alleen voor het beoogde doel van beveiliging. Beelden mogen niet zonder reden worden bewaard of verspreid.
 • Beeldkwaliteit: Zorg ervoor dat de beeldkwaliteit van je camera’s voldoende is om gezichten en andere relevante details te kunnen identificeren.
 • Bewaartermijn: De bewaartijd van de beelden mag niet langer zijn dan noodzakelijk voor het beoogde doel van beveiliging.

We hopen dat deze informatie je helpt bij het begrijpen van bewakingscamera’s en het naleven van de regelgeving in België. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *