De Nul geleider Hoe?wat?Wanneer?

Nulgeleider

Wat is een nulgeleider?

Een nulgeleider, ook wel bekend als neutrale draad of nuldraad, is een elektrische geleider die de terugstroom van elektriciteit vanaf een elektrisch apparaat of circuit naar de elektriciteitsbron mogelijk maakt. De nulgeleider is meestal aangesloten op de aarde, en samen vormen ze het elektriciteitsnetwerk dat wordt gebruikt om elektriciteit veilig te transporteren en te distribueren.

In wisselstroom (AC) elektriciteit wordt de stroom periodiek omgekeerd, waardoor er zowel een positieve als negatieve stroom is. De nulgeleider wordt gebruikt om de negatieve stroom terug te voeren naar de bron, waardoor er een gesloten circuit ontstaat en de stroom veilig kan worden gebruikt. Zonder de nulgeleider zou de stroom niet efficiënt worden afgevoerd en zou het risico op brand en elektrocutie toenemen.

Welke kleur moet een nulgeleider hebben?

In Nederland en België is de kleur van een nulgeleider blauw. Het blauwe kleurcoderingssysteem wordt gebruikt om de nulgeleider te identificeren in elektrische bedradingssystemen.

Het is belangrijk om te weten dat de kleur van elektrische bedrading enigszins kan verschillen, afhankelijk van het land en de normen die daar gelden. Het is dus altijd belangrijk om de geldende normen en voorschriften in het betreffende land of de regio te raadplegen voor de specifieke kleurcode voor een nulgeleider.

KABEL - VOB - Eca Installatiedraad - 4 mm² - blauw - H07V-U ( R100 ) - VOB4BL

Welke diameter nulgeleider gebruiken?

De diameter van een nulgeleider die moet worden gebruikt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de stroomsterkte van het circuit en de toepassing waarvoor het wordt gebruikt.

In de meeste residentiële en commerciële toepassingen is een 1,5 mm² blauwe draad voldoende voor de nulgeleider van een lichtschakeling of stopcontact. Voor zwaardere toepassingen, zoals bijvoorbeeld de nulgeleider van een krachtstroomaansluiting, kan een dikkere draad nodig zijn, bijvoorbeeld een 10 mm² blauwe draad.

Het is belangrijk om de vereiste specificaties voor de nulgeleider van een specifiek circuit te raadplegen om de juiste diameter van de draad te bepalen. Dit kan worden bepaald door te kijken naar de automaat van het circuit.

Doorsnede in mm²Nominale stroom automaat (A)Nominale stroom smeltveiligheid (A)
1,51610
2,52016
42520
63225
104032
166350
258065
3510080

Hoe wordt een nuldraad symbolisch weergegeven?

De nuldraad wordt aangeduid met de letter ‘N’.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *