Lijndraad

Wat is een lijndraad of fasedraad?

Een lijndraad of fasedraad is een elektrische draad die de stroom van een spanningsbron, zoals een stopcontact of een schakelpaneel, naar een elektrisch apparaat transporteert. De lijndraad is meestal de draad die een constante spanning levert en wordt daarom ook wel de “hot wire” genoemd.

In huishoudelijke bedradingssystemen wordt de lijndraad vaak aangeduid met de kleur bruin of rood en is deze verbonden met de elektrische panelen en stopcontacten. De spanning op de lijndraad kan variëren afhankelijk van de elektrische normen van het land waarin u zich bevindt. In de Verenigde Staten en sommige andere landen is de lijndraad bijvoorbeeld gewoonlijk 120 volt of 240 volt, terwijl in sommige Europese landen de lijndraad 230 volt levert.

De lijndraad werkt samen met de neutrale draad, die altijd blauw van kleur is, en de aarddraad, die groen/geel van kleur is, om een veilige stroomkring te vormen. De lijndraad transporteert de stroom naar het apparaat, terwijl de neutrale draad de stroom terugvoert naar de spanningsbron en de aarddraad dient om een veilige afvoer van stroom te garanderen in het geval van een storing of verliesstroom.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *