Aarding

Aarding

Niet iedereen die begint met een zelfbouw elektriciteitspakket is direct mee met het begrip ‘aarding’. En al zeker niet waarom het zo belangrijk is.Het is heel simpel: een goede aarding redt levens! Dankzij de aarding kan elektriciteit bij een isolatiefout immers worden afgevoerd. Een aarding beschermt u dus ! Het is de moeite om de aarding altijd aan te sluiten, niet? Ontdek hieronder waarom.

Hoe werkt een aarding?

Het principe van een aarding is eenvoudig. Het komt erop neer dat de elektrische stroom uit toestellen of geleiders kan ontstappen. Dit noemt men stroomverlies. Dit verlies moet afgeleid worden naar een koperen draad. Deze draad staat in rechtstreekse verbinding met de aarde (grond). Dit wordt dikwijls via een aardingsstaaf of aardingslus gerealiseerd. Zo’n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer de isolatie rond een kabel of draad beschadigd is. Hierdoor komt de geleider zelf bloot te liggen. Dit zorgt ervoor dat er contact kan zijn met de behuizing van een toestel, boiler, kookvuur… Zonder aarding zou die stroom door het lichaam gaan van de eerste persoon die het toestel aanraakt. Dit kan een dodelijke afloop hebben.

Hierdoor is het belangrijk om een goed werkende verliesstroomschakelaar te hebben.

aarding

Is aarding aangeraden?

Ja ! Dit is zeker noodzakelijk & verplicht.Graag geven we toch de redenen waarom er veel aandacht aan de aarde besteedt moet worden.Als er een stroom ontsnapt wil deze de gemakkelijkste weg vinden naar de aarde toe. Dit komt doordat elektriciteit in evenwicht wil zijn. Aangezien de transformatorhuisjes in de straat ook een aarding hebben vloeit dus de foutstroom door de grond van uw aarding naar het transformatorhuis en komt dit opnieuw in evenwicht.Wanneer wij als mens de verbinding naar de grond zijn, is dat een groot probleem.

Dit zijn de symptomen die mensen krijgen per waarde: Bij een spanning van 230V met een stroom van 1A is het gevolg een dodelijke afloop Bij een spanning van 230V met een stroom van 0,750A stopt de ademhaling met alsook een dodelijke afloop Bij een spanning van 230V met een stroom van 0,300A of meer verkrampen de spieren waardoor je geen controle meer hebt over je spieren.

Stel, u sluit uw aarding niet aan uw lamp aan en uw differentieel werkt niet (vb. door ouderdom). Uw installatie wordt dan enkel nog beveiligd met een automaat van C 16A. Een korte berekening leert ons dat 16Ampere*230Volt= 3680Watt is.Op dat moment “verbruikt” u even veel als een terrasverwarming.Vandaar raden wij iedereen aan om geregeld de testknop van de verliesstroomschakelaar te testen volgens de voorschriften van de leverancier. Ook hopen we dat u nu overtuigd bent over het belang van het gebruik van de aardingsdraad in de installatie.

Is een aarding verplicht in België?

In België is het verplicht! Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) verplicht de aanwezigheid van een aarding.

Hierop worden alle elementen aangesloten die een potentieel gevaar vormen, zoals:

– de stopcontacten

– de lichtpunten van de elektrische installatie

– de leidingen en metalen onderdelen van het huis (fornuis, douche, waterleiding, gasleiding,…) die per ongeluk in contact kunnen komen met de elektrische stroom.

Ook de installatie van een aardingsonderbreker of aardingsschakelaar is verplicht. Dankzij dit systeem kan men de hoeveelheid elektriciteit meten en controleren of die via de aarding stroomt (dit is de zogenaamde ‘spreidingsweerstand’). In België heeft u 2 kernwaarden als het over spreidingsweerstanden gaat. Deze zijn steeds kleiner dan 30Ω, of tussen 30Ω & 100Ω.Een spreidingsweerstand hoger dan 100Ω is niet toegelaten in België.Toch een waarde hoger dan 100 Ohm? Dan kunt u deze stappen ondernemen.Op deze aardingsonderbreker dienen de hoofd-equipotentiale verbindingen en bijkomende-equipotentiale verbindingen aangesloten te worden.Meer informatie vindt u in de tekst hieronder.

Welke verbindingen dienen gelegd te worden?

Hoofd-equipotentiale verbindingen

Eén of meerdere hoofd-equipotentiale verbindingen worden verbonden met de aardingsonderbreker. Water, gas en genaakbare vaste metalen delen van de constructie van het gebouw worden via hoofd-equipotentiale verbindingen aangesloten op de aardingsonderbreker.Doorsnede: min. 1⁄2 van de grootste beschermingsgeleider in de installatie, uitgezonderd de aardgeleider, met min. 6mm², en max. 25mm²

Bijkomende-equipotentiale verbindingen

Je verbindt alle metalen delen die gelijktijdig genaakbaar zijn, binnen de bepaalde ruimte of locatie met een PE-geleider.Voorbeelden: bad, douche, radiator in badkamer, …Doorsnede: 4mm² niet mechanisch beschermd 2.5mm² mechanisch beschermd bijkomende equipotentiale verbindingen

Hoofd-beschermingsgeleider

Een korte samenvatting

Geleider
verplicht geel-groen
Min. doorsnede
Verbinding tussen
wat u dient aan te sluiten met deze kabel
Aardgeleider16 mm²Van:
Aardpin

Naar:
Aardingsonderbreker
Hoofdbeschermingsgeleider10 mm²Van:
Aardingsonderbreker

Naar:
Aardingsrail zekeringskast
Hoofdequipotentiale verbindingen6 mm²Van:
Aardingsonderbreker of verbindingsrails zekeringskast


Naar:Metalen gebinte,
Koud & warmwaterleiding,
stookketel,
Hoofdleiding regenwater,
Hoofdleiding gas,
Hoofdleiding koud water,
Toe en afvoerleiding stookolie,
Bijkomende equipotentiale verbindingen4 mm² of 2,5 mm² (*)Van:
Aardingsonderbreker of verbindingsrails zekeringskast


Naar:
 
Warm- en koudwaterleiding.
Toe- en afvoerleiding van een radiator.
Gasleiding.
Bad- en douchekuip (indien uit metaal).
Metalen net boven vloerverwarming.
Metalen deurlijsten (elektrische leidingen dienen daarachter te zitten)
Beschermingsgeleider stopcontacten2,5 mm²Van:
Verbindingsrails zekeringskast

Naar:
Elk stopcontact
Beschermingsgeleider verlichting1,5 mm²Van:
Verbindingsrails zekeringskast

Naar:
Elk verlichtingspunt
* 2,5 mm² is enkel toegestaan wanneer deze geleider dubbel beschermd is. hiermee wordt bedoelt draad in een flexbuis of in een kabel
Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *