aardrail

Een aardrail, ook bekend als aardingsrail of aardverbinding, is een metalen component die in de meterkast wordt geïnstalleerd om elektrische apparaten te aarden.

Het doel van de aardrail is om te voorkomen dat bij een storing stroom wordt overgedragen aan mensen of apparatuur. In plaats daarvan wordt overtollige stroom direct afgevoerd naar de grond.

Aardrails worden doorgaans vervaardigd uit koper of staal vanwege hun hoge geleidbaarheid, waardoor de stroom veilig en efficiënt door het elektriciteitssysteem kan vloeien. Het is belangrijk om de aardrail op een correcte en professionele manier in de meterkast te installeren, met behulp van geschikte bevestigingen en verbindingen. Daarna moet de aardrail worden aangesloten op de Hoofdbeschermingsgeleider en ervoor zorgen dat deze correct geaard is.

aardrail

Op de aardrail zijn onder andere de zekeringkast, gasleiding en waterleiding aangesloten. Ook in de badkamer zijn er bijkomende-equipotentiaalverbindingen waarop je de “metalen gestellen” moeten aangesloten worden, zoals de waterleiding en radiator. Tegenwoordig worden ook de aarde (potentiaal-vereffening) van zonnepanelen en de warmtepomp aangesloten op de aardrail in de meterkast.

In een elektrische installatie verbindt een aardingssysteem specifieke delen van die installatie met het geleidende oppervlak van de aarde voor veiligheids- en functionele doeleinden. Het referentiepunt is het geleidende oppervlak van de aarde.

De keuze van het aardingssysteem kan invloed hebben op de veiligheid en elektromagnetische compatibiliteit van de installatie. De voorschriften voor aardingssystemen verschillen per land, hoewel de meeste de aanbevelingen van de Internationale Elektrotechnische Commissie volgen. Een aardrail is een belangrijk onderdeel van de elektrische installatie.

Naast elektrische voedingssystemen kunnen andere systemen ook aarding vereisen voor veiligheids- of functionele doeleinden. Lange constructies kunnen bliksemafleiders hebben als onderdeel van een systeem om ze te beschermen tegen blikseminslag.

Het aarden van blootgestelde geleidende delen van elektrische apparatuur helpt bij het beschermen tegen elektrische schokken door ze op het aardpotentiaal te houden. In geval van een fout stroomt de stroom van het voedingssysteem naar de aarde.

Om apparatuur te beschermen tegen schade door lekstromen, detecteren aardlekschakelaars lekstromen en onderbreken ze het circuit. Een alternatief voor beschermende aarding van blootgestelde oppervlakken is een ontwerp met “dubbele isolatie” of andere voorzorgsmaatregelen. Dit zorgt ervoor dat een enkele storing of een waarschijnlijke combinatie van storingen geen contact kan maken tussen spanningsvoerende circuits en het oppervlak

Geleider
verplicht geel-groen
Min. doorsnede
Verbinding tussen
wat u dient aan te sluiten met deze kabel
Aardgeleider16 mm²Van:
Aardpin

Naar:
Aardingsonderbreker
Hoofdbeschermingsgeleider10 mm²Van:
Aardingsonderbreker

Naar:
Aardingsrail zekeringskast
Hoofdequipotentiale verbindingen6 mm²Van:
Aardingsonderbreker of verbindingsrails zekeringskast


Naar:Metalen gebinte,
Koud & warmwaterleiding,
stookketel,
Hoofdleiding regenwater,
Hoofdleiding gas,
Hoofdleiding koud water,
Toe en afvoerleiding stookolie,
Bijkomende equipotentiale verbindingen4 mm² of 2,5 mm² (*)Van:
Aardingsonderbreker of verbindingsrails zekeringskast


Naar:
 
Warm- en koudwaterleiding.
Toe- en afvoerleiding van een radiator.
Gasleiding.
Bad- en douchekuip (indien uit metaal).
Metalen net boven vloerverwarming.
Metalen deurlijsten (elektrische leidingen dienen daarachter te zitten)
Beschermingsgeleider stopcontacten2,5 mm²Van:
Verbindingsrails zekeringskast

Naar:
Elk stopcontact
Beschermingsgeleider verlichting1,5 mm²Van:
Verbindingsrails zekeringskast

Naar:
Elk verlichtingspunt
* 2,5 mm² is enkel toegestaan wanneer deze geleider dubbel beschermd is. hiermee wordt bedoelt draad in een flexbuis of in een kabel
Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *