Serieschakelaar
Een serieschakelaar is een schakelaar voorzien van 3 aansluitklemmen en 2 schakelknoppen. Hij is daarmee de meest eenvoudige schakelaar wordt gebruikt om meerdere lampen in te schakelen.
Van op één plaats 2 lampen of lampengroepen bedienen.
Hieronder vindt u de kenmerken van een serieschakelaar
Wat heb ik nodig voor een nieuwe serieschakeling?
Benodigdheden: Preflex 3G1,5* of Kabel 3G1,5* Inbouwdoos voor een holle wand (bv. Gyproc) of Inbouwdoos voor een volle wand (bv. stenen muur) Verbindingsklemmen, Serieschakelaar en Binnenwerk kan gemakkelijk gekozen worden in onze webshop. Afdekraam kan je gemakkelijk terug vinden in categorieoverzicht of in onze zoekbalk. Opgelet!
De draadsectie is afhankelijk van de kring waarbij deze word geplaatst. Alle info over draadsecties vindt u hier
https://www.youtube.com/embed/aHFREVH0tyE?start=0&autoplay=0&loop=0&mute=0&controls=0&enablejsapi=1
Ontdek al onze insallatie video’s
Serieschakelaar aansluiten
Scheiden van de elektrische installatie. Schakel altijd als eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen. Of haal de installatie volledig van het net door de hoofdschakelaar uit te schakelen.
Nu is het eindelijk zover! De spanning is van de draden. U zal nu in de meeste gevallen drie keer een blauwe draad en drie keer een geel/groene draad en ook drie keer een bruine draad zien toekomen. Normaal als u weet waar de voeding of de brondraden zijn. kan u gerust de geel/groene alle drie verbinden met elkaar door een wago liefst een van drie om plaats te besparen in het doosje. dit doen we ook voor de blauwe draden. Nu weten we welke bruine draad de spanning toekomt en welke bruine draden de spanning is voor de lichtpunten. kunnen we deze aansluiten. Als u dit niet weet
Ontdek dan hier onze pagina over elektrisch meten met een multimeter.
De fasedraad Sluit de toekomende bruine (fasedraad) of zwarte aan op de schroef L.
De schakeldraad De bruine of bij de zwarte (schakeldraden) naar de lampen toe, sluit je aan op de schroeven die nog vrij zijn, 1 & 2. Sluit deze draden appart aan.
L = FASE (alle kleuren behalve blauw of groen/geel) N= Nulgeleider (blauw) PE = AARDING (groen/geel)
Serieschakelaar met controlelampje aansluiten?
Een enkelvoudige druktoets met lens biedt je de mogelijkheid om een ledmodule achter de afwerking te plaatsen zodat je kan zien dat het licht al dan niet ingeschakeld is. Een afwerkingsset in een kleur en lampje naar keuze moet afzonderlijk besteld worden. Een controlelamp aansluiten op een enkelpolige schakelaar is heel eenvoudig. Door het lampje op de schakelaar te schuiven (type foto hiernaast) en de verbinding te maken tussen L1 & het 1 contact.
Serieschakelaar aansluiten met Oriëntatielampje?
Een oriëntatielampje is een lampje in de serieschakelaar dat steeds blijft branden. Hierdoor weet u altijd waar de schakelaar zich bevindt in het donker. Bij deze aansluitwijze dient een serieschakelaar te worden met de nodige aandacht naar de draaddikte toe van het lampje. Dit is meestal dunder dan 1,5mm2 daardoor sluit dit zeker goed aan om slecht verbindingen te vermijden. Concreet wordt dit lampje over de L1 klem en de N pool (blauw) geplaatst. Hierbij heeft u een wago nodig voor soepele geleiders. Dit zorgt ervoor dat deze lamp steeds blijft branden.
Serieschakelaar tekenen op een situatieschema
Op bovenstaande afbeelding vind je de 3 mogelijke symbolen die er bestaan om de serieschakelaar te tekenen op een situatieschema.
kring A 1 = de serieschakelaar aansluiten met een controlelampje
kring A 2 = de serieschakelaar aansluiten voor buiten toepassingen
kring B 1 = de standaard serieschakelaar aansluiten voor binnen