Aarddraad

Wat is een aarddraad

Een aarddraad is een elektriciteitsdraad met een geel/groen omhulsel die wordt gebruikt om de bewoners van het huis te beveiligen. Een veiligheidsaarding bestaat uit een goed geleidende elektrische verbinding tussen aanraakbare metalen delen (die bij een defect onder spanning kunnen komen te staan), en de aarde. Bij een isolatiedefect zal hierdoor een stroom door deze aardverbinding lopen, en dat voorkomt dat de stroom door het lichaam van de gebruiker naar de aarde zou gaan vloeien.

De aarddraad wordt met de aarde verbonden via bijvoorbeeld een aardingslus of aardingspin. In elektrische apparaten wordt de metalen buitenmantel van het apparaat elektrisch verbonden met de aarddraad. Als er door een fout, een elektrisch contact met de buitenmantel ontstaat komt die niet onder spanning te staan maar wordt deze afgevoerd naar de aarde.Klik hier als u alles over aarding wil ontdekken.

Welke diameter aarddraad gebruiken?

Allereerst geldt voor een bijkomende equipotentiale verbinding een minimale doorsnede van:

–  2,5 mm² indien de beschermingsleiding beschermd is tegen mechanische beschadiging, bijvoorbeeld door aanleg in een installatiebuis.

–  4 mm² indien de beschermingsleiding niet beschermd is tegen mechanische beschadiging.

Daarnaast is de grootte van de diameter van de aarddraad, afhankelijk is van de diameter van de fasedraad.

Doorsnede in mm²Nominale stroom automaat (A)Nominale stroom smeltveiligheid (A)
1,51610
2,52016
42520
63225
104032
166350
258065
3510080

Hoe wordt de aarding aangeduid op een schema?

De aarddraad wordt aangeduid met de letters ‘PE’

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *