Schakeldraad

Wat is een schakeldraad?

Een schakeldraad is een elektrische draad die wordt gebruikt om de stroom aan of uit te schakelen in een elektrisch circuit. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met schakelaars en verlichtingsarmaturen om de stroomkring te openen of te sluiten.

Een schakeldraad wordt normaal gesproken aangesloten op de schakelaar en op het verlichtingsarmatuur of het elektrische apparaat dat ermee is verbonden. Wanneer de schakelaar wordt omgezet, wordt de stroomkring onderbroken of gesloten, afhankelijk van de positie van de schakelaar. Dit stelt de gebruiker in staat om de stroomtoevoer naar het apparaat te regelen en het aan en uit te zetten.

Het is belangrijk om de juiste draadkleuren te gebruiken voor de schakeldraden om verwarring en potentiële gevaren te voorkomen. In de meeste landen zijn er standaardcodes voor de kleuren van elektrische draden, waaronder schakeldraden. Raadpleeg een gekwalificeerde elektricien als u niet zeker bent van de juiste kleurcodes of bedrading voor uw specifieke situatie.

Welke diameter schakeldraad gebruiken?

De diameter van de schakeldraad die wordt gebruikt, hangt af van het vermogen van het circuit en de lengte van de draad. Over het algemeen wordt 1,5 mm² of 2,5 mm² koperen draad gebruikt voor schakeldraden in huishoudelijke toepassingen.

Voor laagspanningscircuits of circuits met een lager vermogen, kan een kleinere diameter draad worden gebruikt, zoals 0,75 mm². Voor zwaardere belastingen of langere afstanden kan een grotere diameter draad nodig zijn, zoals 4 mm².

Het is belangrijk om de juiste maat schakeldraad te kiezen om oververhitting en elektrische problemen te voorkomen. Een elektricien kan u helpen bij het bepalen van de juiste maat draad voor uw specifieke toepassing en omstandigheden.

Zie onze handige overzichtstabel

Doorsnede in mm²Nominale stroom automaat (A)Nominale stroom smeltveiligheid (A)
1,51610
2,52016
42520
63225
104032
166350
258065
3510080

Hoe wordt een schakeldraad symbolisch weergegeven?

De schakeldraad wordt aangeduid met de letter ‘T’.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.