IP-waarde

IP-waarde
ip-waarde

De IP-waarde ook wel IP-code genoemd, staat voor International Protection Rating of Ingress Protection. Ingress betekent ‘binnendringen’ en de IP -waarde geeft aan op welk niveau een elektrisch apparaat beschermd wordt tegen binnendringend water en stof.

Wat verstaan we uit een IP-waarde?

Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate het toestel beschermd is tegen water. Het is logisch dat wanneer een toestel goed is afgesloten tegen water, het ook moeilijk is voor vaste voorwerpen om het toestel binnen te dringen. Een hoog tweede cijfer gaat daarom steeds gepaard met een hoog eerste cijfer.Een verlichtingsarmatuur dat je in de badkamer wenst te installeren vergt logischerwijs een hogere IP-waarde. Zo is de badkamer verdeeld in vier denkbeeldige veiligheidszones met elk hun vereisten inzake IP-waarde.

IP-code eerste cijfer – Bescherming tegen vaste materialen en stof

IP-CodeBeschermt tegenUitleg
0XGeen bescherming 
1XGrote voorwerpenBescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm.
2XMiddelgrote voorwerpenBescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12 mm.
3XKleine voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm.
4XSpitse voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm.
5XStofbeschermingAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen.
6XStofvrijAanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof.

IP-code tweede cijfer – Bescherming tegen water

IP-CodeBeschermt tegenUitleg
X0GeenGeen bescherming
X1Drupdicht Type IGeen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
X2Drupdicht type IIGeen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°.
X3SpatdichtGeen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek van -60° tot 60°
X4PlensdichtGeen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
X5SproeidichtGeen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.
X6WaterbestendigGeen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek.
X7DompeldichtGeen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m).
X8WaterdichtBlijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden.
X9VochtigdichtBlijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk.

Wat is een IP-waarde?

De IP-waarde, of Ingress Protection-waarde, geeft aan hoe goed een elektronisch apparaat of een behuizing bestand is tegen indringing van vaste voorwerpen (zoals stof en vuil) en vloeistoffen (zoals water). Het bestaat uit twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen stof aan, terwijl het tweede de beschermingsgraad tegen vocht weergeeft. : 

Conclusie: De IP-waarde is een belangrijk classificatiesysteem om de bescherming tegen stof en vocht van elektronische apparaten en behuizingen aan te geven. Het eerste cijfer vertegenwoordigt de bescherming tegen stof, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vocht aangeeft. Door de IP-waarde te begrijpen, kun je de juiste apparatuur kiezen die geschikt is voor de omgeving waarin het wordt gebruikt.

Wat betekent het eerste cijfer in een IP-waarde?

Het eerste cijfer in een IP-waarde geeft de beschermingsgraad tegen stof aan. Het kan variëren van 0 tot 6, waarbij 0 staat voor geen bescherming en 6 voor volledige bescherming tegen stof. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming tegen stofdeeltjes.

Wat betekent het tweede cijfer in een IP-waarde?

Het tweede cijfer in een IP-waarde vertegenwoordigt de beschermingsgraad tegen vocht. Dit cijfer kan variëren van 0 tot 9, waarbij 0 staat voor geen bescherming en 9 voor maximale bescherming tegen water. Een hoger cijfer geeft aan dat het apparaat beter bestand is tegen vocht in verschillende vormen, zoals druppels, spatten of zelfs onderdompeling.

Wat zijn enkele veelvoorkomende IP-waarden en hun betekenis?

IP65: Het apparaat is stofdicht en beschermd tegen waterstralen uit alle richtingen.
IP67: Het apparaat is stofdicht en kan gedurende maximaal 30 minuten tot een meter ondergedompeld worden in water.
IP68: Het apparaat is stofdicht en kan voor langere tijd ondergedompeld worden in water op bepaalde dieptes (specificaties variëren per fabrikant).

Zijn hogere IP-waarden altijd beter?

Een hogere IP-waarde impliceert over het algemeen een betere bescherming tegen stof en vocht. Het is echter belangrijk om de vereisten van je specifieke situatie in overweging te nemen. Als een apparaat bijvoorbeeld voornamelijk binnen wordt gebruikt en niet wordt blootgesteld aan zware omstandigheden, is een IP-waarde van IP54 mogelijk voldoende.

Welke IP-waarde dien ik te gebruiken voor buiten

De meeste schakelaars en stopcontacten voor buitengebruik zijn geclassificeerd als IP55.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *