De aardingsweerstand, ook wel spreidingsweerstand genoemd, is de (contact)weerstand van de aardelektrode tegenover de omliggende aarde. De waarde wordt gemeten vanaf de scheidingsstrip. Om veiligheidsredenen moet de aardingsweerstand zo klein mogelijk zijn. In een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 100 Ω.
Mijn spreidingsweerstand is tussen de 30 Ω & 100 Ω
Zoals u hierboven ziet zijn differentieelschakelaars vrij prijzig en laat u beter uw spreidingsweerstand dalen. Dit kan op een zeer goedkope en eenvoudige manier door middel van het slaan van een aardpen.deze sluit u mee aan op de onderkant van uw aardingsonderbreker (bij uw eventuele andere pen of aardingslus).
Meet Uw Spreidingsweerstand
De aardingsweerstand is de weerstand tussen de aardingslus en de omringende aarde. De aardingsweerstand wordt gemeten met de aardingsmeter. De meter stuurt bij het meten een wisselstroom van ongeveer 0,3A de grond in.
1) De hulpelektroden B en C worden in de omgeving van de woning in de grond geduwd. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt een andere verbinding met de grond gebruikt (spoorstaaf, waterleiding, …)
2. De afstand AB en AC (zie tekening) moet zo groot mogelijk zijn (minimaal 10 tot 20 meter)
3. De gemeten waarde is de Ohmse weerstand tussen de aardingslus en de omringende aarde door toedoen van hulpelektroden B en C.Huur deze meter