spreidingsweerstand kleiner dan 30 ohm

De aardingsweerstand, ook wel spreidingsweerstand genoemd, is de (contact)weerstand van de aardelektrode tegenover de omliggende aarde. De waarde wordt gemeten vanaf de aardingsonderbreker. Om veiligheidsredenen moet de aardingsweerstand zo klein mogelijk zijn. In een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 100 Ω.De installatie is conform het AREI op voorwaarde dat de volgende differentieelschakelaars geplaatst worden.

Hoofddifferentieelschakelaar

Ook wel verliesstroomschakelaar of differentieelschakelaar genoemd. De differentieelschakelaar in elektrische installaties van huishoudelijke lokalen moet: type A zijn, moet geplaatst worden aan het begin van de installatie, de nominale stroomsterkte is aangepast aan de totale installatie en is ten hoogste 300mA.

Bijkomende differentieelschakelaar

Deze moet geplaatst worden op alle stroombanen (kringen) van de badkamer, maar ook op de stroombanen van de wasmachine, vaatwasmachine en/of droogkast.

– De bijkomende differentieelschakelaar heeft een maximale gevoeligheid van 30 mA.
– moet type A zijn, de nominale stroomsterkte is aangepast aan de totale installatie.

Meet Uw Spreidingsweerstand

De aardingsweerstand is de weerstand tussen de aardingslus en de omringende aarde. De aardingsweerstand wordt gemeten met de aardingsmeter. De meter stuurt bij het meten een wisselstroom van ongeveer 0,3A de grond in.

1) De hulpelektroden B en C worden in de omgeving van de woning in de grond geduwd. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt een andere verbinding met de grond gebruikt (spoorstaaf, waterleiding, …)

2. De afstand AB en AC (zie tekening) moet zo groot mogelijk zijn (minimaal 10 tot 20 meter)

3. De gemeten waarde is de Ohmse weerstand tussen de aardingslus en de omringende aarde door toedoen van hulpelektroden B en C.Huur deze meter

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *