Elektrische Kringen

Elektrische Kringen

Wat is een elektrische kring in een elektrische huishoudelijke installatie?


Een elektrische kring zijn alle verbruikstoestellen die aangesloten zitten na 1 zekering. Zo krijgt in de zekering een 1-letter-benaming op het schema en spreken we in het vakjargon als de A-kring, C-kring, E-kring,..

In een huishoudelijke installatie kunnen verschillende elektrische kringen aanwezig zijn om verschillende functies te bedienen. Hier zijn enkele voorbeelden van de gebruikelijke elektrische kringen die je in een typische huishoudelijke installatie kunt vinden:

Verlichtingskringen: Dit zijn de kringen die de verlichting in verschillende kamers en ruimtes van het huis voeden. Elke kring kan meerdere lampen of armaturen bedienen.

Stopcontactkringen: Dit zijn de kringen die de stopcontacten in het huis van stroom voorzien. Deze kringen worden gebruikt om elektrische apparaten, zoals tv’s, computers, koelkasten, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten, van stroom te voorzien.

Keukenkringen: In de keuken kunnen aparte kringen aanwezig zijn voor specifieke apparaten, zoals het fornuis, de oven, de magnetron, de vaatwasser en de koelkast. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het totale stroomverbruik in de keuken goed verdeeld is en overbelasting wordt voorkomen.

Badkamerkringen: In de badkamer zijn er meestal aparte kringen voor de verlichting, het stopcontact en de elektrische apparaten zoals een föhn, elektrische scheerapparaten of verwarmde handdoekrails. Dit zorgt voor veiligheid en helpt bij het voorkomen van mogelijke storingen door vocht.

Wasruimtekringen: In de wasruimte zijn er kringen voor de wasmachine, de droger en eventuele andere apparaten die in deze ruimte worden gebruikt.

Elektrische verwarmingskringen: In sommige huizen kan elektrische verwarming worden gebruikt. Deze kringen voorzien de elektrische radiatoren of vloerverwarmingssystemen van stroom.. 

Hieronder lichten we enkele kringen uit.

Verlichtingskring

Een verlichtingskring is een automaat waar verschillende schakelkringen op aangesloten zijn.

Volgens het Arei heeft u minimaal 2 verlichtingskringen in uw huis. Wij van Zelfbouw Pieters raden aan om om maximaal 8 verschillende schakelkringen per automaat te plaatsen.

Wanneer er gesproken wordt van een een schakelkring is dit steeds de combinatie van schakelaar(s) die op de zelfde moment (een) lamp(en) bedienen. Wij raden zo veel mogelijk aan om er altijd voor te zorgen dat u minstens 2 verschillende schakelkringen per kamer heeft. Indien dit niet kan zoals in een berging bijvoorbeeld raden wij aan de andere zekering te nemen dan de aangrenzende kamer. Dit om te voorkomen wanneer er een zekering uitvalt u niet geheel in het donker staat en u zich nog steeds veilig door uw huis kan begeven.

Bij een verlichtingskring wordt steeds geschakeld met een automaat van 16A, met een draadsectie van 1,5mm² voor elke draad in het circuit & moet steeds in de zekeringskast voorafgegaan worden door een differentieelschakelaar. naar gelang de plaats kunnen deze verschillen van waarde.

Kring met stopcontacten

Een stopcontactenkring is een automaat waar verschillende stopcontacten op aangesloten zijn. Volgens het Arei plaatst u maximaal 8 stopcontact-punten per automaat.

een stopcontact-punt is niet altijd 1 stopcontact. Kort samengevat is een stopcontact-punt volgens het Arei hangt af van de afdekplaat, bij meerder stopcontacten onder 1 afdekplaat wordt slechts geteld als 1.

Wij raden aan om er altijd voor te zorgen dat je minstens 2 kringen per kamer heeft. Zodanig dat u tijdens een familiefeest met 2 gourmetstellen jezelf niet zonder elektriciteit zet door overbelasting.

Bij een stopcontactenkring wordt steeds geschakeld met een automaat van 20A, met een draadsectie van 2,5mm² voor elke draad in het circuit & moet steeds in de zekeringskast voorafgegaan worden door een differentieelschakelaar. naar gelang de plaats kunnen deze verschillen.

Gemengde kring

Wat zijn gemengde kringen in een elektrische installatie?

Een gemengde kring is een automaat waar verschillende stopcontacten & verlichtingen op aangesloten zijn. Volgens het Arei heeft u maximaal 8 punten per kring ongeacht of het nu een schakelkring of stopcontact(groep) is. een punt is niet altijd 1 stopcontact of lamp. Kort samengevat is een stopcontact-punt volgens het Arei hangt af van de afdekplaat, bij meerder stopcontacten onder 1 afdekplaat wordt slechts geteld als 1. Ook bij lampen geldt de regel dat er per schakelmechanisme geteld wordt en niet het aantal lampen dat deze aansturen. Wij raden aan om er altijd voor te zorgen dat u minstens 2 kringen per kamer heeft. zodanig dat u tijdens een familiefeest, met 2 gourmetstellen, uzelf niet zonder elektriciteit zet door een te groot vermogen. Bij een gemengde kring wordt steeds geschakeld met een automaat van 16A, met een draadsectie van 2,5mm² voor elke draad in het circuit & moet steeds in de zekeringskast voorafgegaan worden door een differentieelschakelaar. naar gelang de plaats kunnen deze verschillen

Samengevat
Gemengde kringen verwijzen naar een elektrische installatie waarbij verschillende types elektrische apparaten en belastingen op dezelfde kring worden aangesloten. Dit betekent dat zowel verlichtingspunten als stopcontacten op dezelfde kring kunnen worden aangesloten.

Waarom worden gemengde kringen gebruikt?

 Gemengde kringen worden vaak gebruikt om de kosten van een elektrische installatie te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Door verlichtingspunten en stopcontacten op dezelfde kring aan te sluiten, kan men het aantal benodigde bedrading en zekeringen verminderen, wat resulteert in kostenbesparingen.

Wat zijn de voordelen van gemengde kringen?

Gemengde kringen bieden kostenbesparingen, verminderd materiaalgebruik en vereenvoudigd onderhoud van de elektrische installatie.

Veelgestelde vragen over gemengde kringen:

Is het veilig om verlichtingspunten en stopcontacten op dezelfde kring aan te sluiten?

Ja, het is veilig om verlichtingspunten en stopcontacten op dezelfde kring aan te sluiten, op voorwaarde dat de elektrische installatie correct is ontworpen en voldoet aan de geldende regelgeving.

Zijn er beperkingen bij het gebruik van gemengde kringen?

Ja, er zijn beperkingen bij het gebruik van gemengde kringen. Het vermogen van de kring en het aantal aangesloten apparaten moeten zorgvuldig worden berekend om overbelasting te voorkomen. In België wordt de installatie van gemengde kringen geregeld door het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Het is belangrijk om de vereisten van dit reglement te volgen om aan de veiligheidsnormen te voldoen

Hoe worden stopcontacten geteld volgens het Arei

Een stopcontact voor het arei wordt aanzien als 1 wanneer ze onder hetzelfde afdekraam zitten.
in het voorbeeld hiernaast telt dit slecht als 1 stopcontact, ongeacht dat er eigenlijk 2 geplaatst zijn.

Denk hierbij goed na en drijf dit niet tot het uiterste.

Tips en Tricks voor het gebruik van gemengde kringen:

Zorg voor een correcte dimensionering van de kringen en gebruik de juiste draadsectie om overbelasting te voorkomen. Markeer duidelijk welke stopcontacten zijn bedoeld voor specifieke belastingen, zoals apparaten met een hoog vermogen. Zorg voor voldoende aarding en gebruik geschikte schakelaars en stopcontacten. Raadpleeg altijd ons of een professionele elektricien voor advies en installatie van gemengde kringen.

Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *