Draadloze bewegingsmelder, Zigbee®

Beschrijving

De draadloze bewegingsmelder kan gebruikt worden om andere schakelcontacten te bedienen. Zo kun je bij detectie van beweging het contact van een andere connecteerbare schakelaar, dimmer of motorbediening aansturen.

Doordat de bewegingsmelder gevoed wordt met een knoopcelbatterij en geleverd wordt met een zelfklevende bevestigingsplaat, kan hij heel gemakkelijk overal bevestigd worden.

Deze bewegingsmelder kan enkel gebruikt worden in combinatie met de draadloze slimme hub voor Niko Home Control (552-00001). Hierdoor wordt het mogelijk om met de Niko Home Control programmeersoftware bijkomende functionaliteiten te configureren.

Installatie

Installeer de draadloze bewegingsmelder

Installeer de draadloze bewegingsmelder

Monteer de beugel tegen de muur

Monteer de beugel van de Draadloze bewegingsmelder

Een montagebeugel voor een draadloze bewegingsmelder met Zigbee®-technologie is een accessoire dat speciaal is ontworpen om de bewegingsmelder stevig en eenvoudig te monteren op een gewenste locatie. Deze beugel biedt een praktische oplossing voor het installeren van de bewegingsmelder zonder de noodzaak van ingewikkelde bekabeling.
De montagebeugel is meestal gemaakt van duurzaam materiaal zoals kunststof of metaal en wordt geleverd met bijbehorende bevestigingsmiddelen, zoals schroeven en pluggen, om een veilige installatie te garanderen. Het ontwerp van de beugel varieert, maar over het algemeen is het compact en discreet, zodat het gemakkelijk kan worden geïntegreerd in verschillende ruimtes.
Met de montagebeugel kunnen gebruikers de draadloze bewegingsmelder op een geschikte hoogte en hoek plaatsen om de beste detectiebereik en gevoeligheid te garanderen. Door de bewegingsmelder op de juiste plaats te monteren, kan deze nauwkeurig bewegingen en activiteiten detecteren in de aangewezen ruimte.
Dankzij de Zigbee®-technologie kan de draadloze bewegingsmelder communiceren met andere Zigbee®-compatibele apparaten, zoals slimme lampen, thermostaten of beveiligingssystemen. Hierdoor kan de bewegingsmelder naadloos worden geïntegreerd in een breder domoticasysteem, waardoor gebruikers automatiseringsscenario’s kunnen creëren en controle kunnen hebben over hun verlichting, energiebesparing en beveiliging.
Kortom, een montagebeugel voor een draadloze bewegingsmelder met Zigbee®-technologie biedt een handige en betrouwbare manier om de bewegingsmelder te installeren op de gewenste locatie, terwijl het de mogelijkheid biedt om te integreren met andere slimme apparaten voor een geavanceerdere huisautomatisering.

Plaats de batterij in de bewegingsmelder

plaats de batterij in de Draadloze bewegingsmelder

De Niko Draadloze bewegingsmelder is een apparaat dat ontworpen is om beweging te detecteren in een bepaald gebied. Het maakt gebruik van Zigbee®-technologie om draadloos te communiceren met andere apparaten in een smart home-systeem.
Om de bewegingsmelder van stroom te voorzien, moet je een batterij plaatsen. De batterijhouder bevindt zich meestal aan de achterkant van de bewegingsmelder. Open de batterijklep door voorzichtig te drukken en te schuiven, of door een schroevendraaier te gebruiken om het klepje te openen, afhankelijk van het specifieke model.
Binnenin de batterijklep zie je een compartiment waar je de batterij plaatst. Controleer de polariteit van de batterij en plaats deze op de juiste manier in het compartiment. Zorg ervoor dat de plus- en minpolen correct zijn georiënteerd volgens de aanduidingen in het compartiment.
Nadat de batterij correct is geplaatst, sluit je de batterijklep stevig zodat deze goed vastzit. De bewegingsmelder zal nu van stroom worden voorzien door de batterij en is klaar voor gebruik. Zorg ervoor dat je regelmatig de batterij controleert en vervangt indien nodig om een optimale werking van de bewegingsmelder te garanderen.

verbinden aan installatie

adresseer de Draadloze bewegingsmelder

De Niko Draadloze bewegingsmelder met Zigbee®-technologie is een geavanceerd apparaat dat is ontworpen om bewegingen te detecteren en signalen door te sturen naar andere Zigbee®-compatibele apparaten in uw slimme thuisnetwerk. Het verbinden van de bewegingsmelder met uw installatie is een eenvoudig proces dat zorgt voor naadloze communicatie en integratie met andere apparaten.
Om de bewegingsmelder te verbinden, moet u ervoor zorgen dat u een Zigbee®-hub hebt geïnstalleerd in uw huis. Deze hub fungeert als het centrale punt voor het beheer van al uw slimme apparaten. Volg deze stappen om de bewegingsmelder aan te sluiten:
Plaats de batterijen in de bewegingsmelder volgens de instructies in de handleiding.
Open de app van uw Zigbee®-hub op uw smartphone of tablet en ga naar het gedeelte voor apparaatbeheer.
Activeer de koppelingsmodus op de bewegingsmelder door de aangegeven knop of schakelaar in te drukken. Dit zorgt ervoor dat de bewegingsmelder detecteerbaar wordt voor andere apparaten.
Start het koppelingsproces in de app van uw Zigbee®-hub. Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van de hub, maar meestal moet u een knop indrukken of een bepaalde optie selecteren om nieuwe apparaten toe te voegen.
Zodra de hub de bewegingsmelder detecteert, zal het u vragen om de koppeling te bevestigen. Volg de instructies op het scherm om de koppeling te voltooien.
Nadat de koppeling is voltooid, kunt u de instellingen voor de bewegingsmelder aanpassen via de app van uw Zigbee®-hub. Dit omvat vaak het instellen van de gevoeligheid, de detectieafstand en andere parameters.
Na het voltooien van deze stappen is uw Niko Draadloze bewegingsmelder met Zigbee®-technologie succesvol verbonden met uw installatie. U kunt nu genieten van de functionaliteit van de bewegingsmelder, zoals het automatisch in- en uitschakelen van verlichting of het activeren van andere apparaten op basis van bewegingsdetectie.

Inschakelen bewegingsmelder

De Niko Draadloze bewegingsmelder is een slimme en handige toevoeging aan je huisautomatiseringssysteem. Met de Zigbee®-technologie biedt deze bewegingsmelder draadloze connectiviteit en naadloze integratie met andere Zigbee®-compatibele apparaten.
Het inschakelen van de bewegingsmelder is eenvoudig. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de bewegingsmelder correct is geïnstalleerd op de gewenste locatie. Zorg ervoor dat de batterijen zijn geplaatst en dat er geen fysieke obstructies zijn die de bewegingssensor kunnen blokkeren.
Om de bewegingsmelder in te schakelen, kun je de bijbehorende mobiele app of het bedieningspaneel van je huisautomatiseringssysteem gebruiken. Open de app of navigeer naar het juiste menu op het bedieningspaneel en zoek de bewegingsmelder in de lijst met apparaten.
Zodra je de bewegingsmelder hebt geselecteerd, kun je de instellingen aanpassen. Dit omvat meestal het instellen van de gevoeligheid van de bewegingssensor, de tijd dat het licht of andere apparaten worden ingeschakeld na het detecteren van beweging, en andere aanpasbare functies, zoals het instellen van tijdschema’s of het koppelen van de bewegingsmelder aan andere apparaten voor geautomatiseerde acties.
Zorg ervoor dat je de wijzigingen opslaat en activeer de bewegingsmelder. Vanaf dit moment zal de bewegingsmelder automatisch beweging detecteren in zijn bereik en de geprogrammeerde acties uitvoeren, zoals het inschakelen van verlichting of andere apparaten.
Het inschakelen van de bewegingsmelder biedt gemak, veiligheid en energie-efficiëntie in je huis, omdat het alleen reageert op beweging wanneer dat nodig is, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

Monteren

monteren

Nog even kort samengevat voor u de sensor op de beugel klikt.
Het monteren van de Niko Draadloze Bewegingsmelder met Zigbee® op de bevestigingsbeugel is een eenvoudig proces dat kan worden uitgevoerd met een paar eenvoudige stappen. Hier is een korte omschrijving van het montageproces:
Begin met het selecteren van een geschikte locatie voor de bewegingsmelder. Dit kan een muur, plafond of andere vlakke oppervlakken zijn waar u de bewegingen wilt detecteren.
Zorg ervoor dat u een geschikte Zigbee®-hub hebt geïnstalleerd en geconfigureerd, omdat dit nodig is om de bewegingsmelder draadloos te kunnen verbinden met andere apparaten in uw slimme huis.
Bevestig de bevestigingsbeugel op de gewenste locatie met behulp van schroeven of andere geschikte bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat de beugel stevig is bevestigd en dat deze niet wiebelt of beweegt.
Plaats de bewegingsmelder op de bevestigingsbeugel en zorg ervoor dat deze veilig vastklikt. Controleer of de bewegingsmelder stevig is bevestigd en niet loszit.
Nadat de bewegingsmelder op zijn plaats is bevestigd, zorg ervoor dat deze correct is georiënteerd. Dit betekent dat de sensor en de detectiehoek op de juiste manier zijn gericht om de bewegingen te kunnen detecteren zoals u dat wilt.
Als de bewegingsmelder batterijgevoed is, zorg er dan voor dat u de batterijen op de juiste manier plaatst volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de batterijen goed zijn geplaatst en dat de polariteit klopt.
Verbind de bewegingsmelder draadloos met uw Zigbee®-hub volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan inhouden dat u de bewegingsmelder in de koppelingsmodus plaatst en vervolgens de instructies volgt om deze met de hub te verbinden.
Nadat de bewegingsmelder succesvol is gekoppeld met uw Zigbee®-hub, kunt u de instellingen aanpassen en automatiseringsregels maken volgens uw voorkeuren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld bepaalde acties laten uitvoeren wanneer beweging wordt gedetecteerd, zoals het inschakelen van verlichting of het activeren van een alarmsysteem.
Het monteren van de Niko Draadloze Bewegingsmelder met Zigbee® op de bevestigingsbeugel is meestal een eenvoudig proces dat zonder al te veel moeite kan worden voltooid.

Ruimte detecteren en indienst stellen

indienst stellen

De Niko Draadloze bewegingsmelder is een apparaat dat gebruikmaakt van Zigbee®, een draadloos communicatieprotocol, om beweging in een ruimte te detecteren. Het instellen en in bedrijf stellen van deze bewegingsmelder is vrij eenvoudig.
Allereerst moet je de bewegingsmelder fysiek installeren op de gewenste locatie. Dit kan meestal worden gedaan door de melder aan een muur of plafond te bevestigen met behulp van de meegeleverde bevestigingsmaterialen.
Zorg ervoor dat de bewegingsmelder is uitgeschakeld voordat je verder gaat. Dit voorkomt ongewenste detectie tijdens het installatieproces.
Om de bewegingsmelder met je Zigbee®-netwerk te verbinden, moet je ervoor zorgen dat je een Zigbee®-hub of een Zigbee®-compatibel apparaat hebt, zoals een smart home hub of gateway.
Volg de instructies van de specifieke Zigbee®-hub of gateway om een nieuw apparaat toe te voegen. Dit omvat meestal het openen van de app of het beheerderspaneel van de hub en het selecteren van de optie om een nieuw apparaat toe te voegen.
Activeer nu de bewegingsmelder door de stroomtoevoer in te schakelen. Dit kan betekenen dat je de batterijen plaatst of de bewegingsmelder op de voeding aansluit, afhankelijk van het specifieke model.
Zodra de bewegingsmelder is ingeschakeld, zal deze in de detectiemodus treden en beschikbaar worden voor detectie door de Zigbee®-hub of gateway.
Volg de instructies op het scherm van de hub of gateway om de bewegingsmelder te detecteren en te koppelen. Dit omvat meestal het selecteren van het juiste apparaat uit de lijst met beschikbare apparaten en het volgen van verdere aanwijzingen om het koppelingsproces te voltooien.
Nadat de bewegingsmelder succesvol is gekoppeld, kun je meestal verschillende instellingen configureren, zoals de gevoeligheid van de detectie, de tijdsduur van de detectie en andere specifieke opties. Raadpleeg de handleiding van de bewegingsmelder of de documentatie van de Zigbee®-hub of gateway voor gedetailleerde instructies over het aanpassen van deze instellingen.
Zodra de bewegingsmelder correct is ingesteld en in bedrijf is gesteld, zal deze beweging detecteren in de ruimte waarin deze is geïnstalleerd. Je kunt vervolgens andere apparaten of acties in je smart home-systeem koppelen aan de bewegingsmelder, bijvoorbeeld om lichten in te schakelen wanneer beweging wordt gedetecteerd.
Het instellen en in bedrijf stellen van de Niko Draadloze bewegingsmelder met Zigbee® vereist dus een combinatie van fysieke installatie, het toevoegen van het apparaat aan een Zigbee®-hub of gateway en het configureren van de gewenste instellingen via de hub of gateway.

Hoe batterij vervangen?

1. Schuif de bewegingsmelder naar boven en trek hem uw richting uit

2. demonteer de achterplaat en vervang de batterij door het type CR2450

Probleemoplossing

De melder detecteert geen bewegingBatterij leeg (foutmelding app)Vervang de batterij
De melder bevindt zich buiten bereikBreng de draadloze slimme hub dichter bij de melder
De melder is niet geconfigureerdDruk op de resetknop en stel de melder opnieuw in binnen de 3 minuten
De melder is ondersteboven gemonteerdMonteer de melder op de juiste manier
Het rode ledlampje knippert niet en de melder detecteert geen bewegingDe melder is niet geconfigureerd of werd voor een ander systeem geconfigureerdDruk op de resetknop en stel de melder opnieuw in

Technische gegevens

Afmetingen in mm

Systeemoverzicht

Detectiebereik

Specificaties

SpecificatieWaarde
Artikelnummer552-80401
VoedingBatterij: CR2450
MontagewijzeMuurmontage
Montagehoogte250 – 280 cm
Gewicht69 g
Omgevingstemperatuur0 – 40 °C
Afmetingen (HxBxD)51 x 51 x 34 mm
BeschermingsgraadIP20
Instellingen aanpassenNiko Home Control programmeersoftware
Maximumafstand in vogelvlucht (van melder tot draadloze slimme hub)30 m
Maximumafstand binnenshuis (van melder tot draadloze slimme hub)10 m
CommunicatieprotocolZigbee® 3.0
Werkingsfrequentie2,4 GHz
Maximale frequentievermogen7 dBm / 5 mW
MarkeringCE, WEEE
Levensduur van de batterijOngeveer 2 jaar bij 10 activeringen/dag
(als de batterij ‘nieuw’ of volledig opgeladen is wanneer de bewegingsmelder voor het eerst wordt gebruikt)
Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.