Niko De draadloze slimme hub

Beschrijving

De draadloze slimme hub voor Niko Home Control is het brein van de installatie. Hij zorgt ervoor dat je alle ingeplugde toestellen in je installatie aan het systeem kunt koppelen. Zodra je die hebt toegevoegd, kun je ze eenvoudig bedienen met je smartphone. Met de programmeersoftware kun je bovendien uitgebreide functionaliteiten toevoegen, zoals sferen, alles-uitacties of aanwezigheidssimulatie. De slimme hub moet altijd in combinatie met de Niko Home Control programmeersoftware gebruikt worden.

Bediening

Download en volg de instructies in de Niko Home Control programmeersoftware om draadloze of ingeplugde apparaten toe te voegen en de Niko Home Control installatie te configureren.

Installatie

Configuratie

1. Schakel de netspanning in.
  2. Download en volg de instructies in de Niko Home Control programmeersoftware of de Niko Home app om draadloze of ingeplugde toestellen toe te voegen en het Niko Home Control systeem te configureren.

De draadloze slimme hub installeren

De draadloze slimme hub installeren

Installeer alle ingeplugde en/of draadloze Niko toestellen.

Installeer alle ingeplugde en/of draadloze Niko toestellen.

Verbind de draadloze slimme hub via wifi (optie A) of met een UTP-kabel (optie B) met je thuisnetwerk.

Leveren:

• Niko draadloze slimme hub

Gereedschap:

• Geen

Verbinding maken met de slimme hub

Als je de slimme hub via wifi hebt verbonden, verbind je mobiele toestel dan met het volgende wifinetwerk:

• netwerknaam: “Niko” gevolgd door de laatste 4 karakters van het MAC-adres van de slimme hub (XX:XX).
  • wachtwoord: serienummer van de slimme hub (SN:XXXXXXXXXX).
    Gevolg: Op mobiele apparaten zal het webportaal van de slimme hub automatisch openen.

Ga als volgt te werk om de netwerkverbinding van de slimme hub in te stellen:

1. Open een webbrowser en ga naar Nikoxxxx.local (xxxx = de laatste 4 karakters van het MAC-adres van de slimme hub (XX:XX)). Op een mobiel toestel is het webportaal van de slimme hub al geopend.
  2. Voer het wachtwoord in. Het wachtwoord is het serienummer van de slimme hub (SN:XXXXXXXXXX).
    Gevolg: Je ziet alle beschikbare draadloze netwerken.
  3. Kies een netwerk naar keuze voor de slimme hub en voer (indien van toepassing) het wachtwoord voor dit netwerk in.
    Gevolg: De slimme hub maakt verbinding met je eigen draadloze netwerk. De slimme hub zendt nu niet langer een eigen wifinetwerk uit.
  4. Registreer je slimme hub op mynikohomecontrol.niko.eu aan de hand van het MAC-adres en serienummer. Die vind je op de achterkant van de slimme hub. Log vervolgens in met je gebruikersnaam (je e-mailadres) en wachtwoord. Wanneer je de registratie hebt afgerond, ontvang je een bevestigingsmail waarin je je e-mailadres moet bevestigen. Controleer je spamfolder als je de mail niet in je inbox vindt.
  5. Download de Niko Home app op je smartphone of tablet. Log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Niko account (mynikohomecontrol.niko.eu). Opmerking: als je inlogt in de app op je slimme toestel, moet je mogelijk een upgrade installeren. Dit kan enkele minuten duren. Tijdens de upgrade kunnen er geen toestellen verbonden worden met de slimme hub.

De slimme hub verbinden met een slimme/digitale meter

De draadloze slimme hub is compatibel met de volgende slimme/digitale meters:

• De Nederlandse slimme meter (DSMR 2.2, 3, 4 en 5)
  • De Belgische digitale meter (Fluvius, Ores, Sibelga)

Gebruik de meegeleverde P1-kabel. Neem contact op met Niko customer services indien de P1-kabel niet is meegeleverd.

1. Sluit de P1-kabel aan op de SMR-poort van de draadloze slimme hub.
  2. Sluit de P1-kabel aan op de P1-poort van de slimme/digitale meter.
  3. (Optioneel) Neem contact op met je netbeheerder om de P1-poort van de slimme/digitale meter te activeren.
Slimme hub aansluiten op digitale teller

Onderhoud en probleemoplossing

Hoe resetten van de draadloze slimme hub

Resetten draadloze slimme hub

Schakel de netspanning in.
Je kan de slimme hub terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Een reset verwijdert de Niko Home Control configuratie en netwerkinstellingen.

StapActieDuurLedgedrag
1Druk op de bedieningsknop van de slimme hub.blauwe led knippert
2Druk op de bedieningsknop van de slimme hub.blauwe led brandt continu
3Druk op de bedieningsknop van de slimme hub.blauwe led brandt 4 sec.
4

Probleemoplossing

De slimme hub is niet verbonden met je thuisnetwerk en heeft geen internetverbinding. De rode LED knippert.Controleer of je thuisnetwerk naar behoren werkt en verbonden is met het internet.Stel de wifinetwerkverbinding van de slimme hub opnieuw in:Als je een UTP-kabel gebruikt om het wifinetwerk in te stellen: sluit de slimme hub aan met een UTP-kabel (zie Installatie, stap 2, UTP) en stel de netwerkverbinding van de slimme hub opnieuw in (zie Installatie, vanaf stap 3).Als je rechtstreeks verbinding maakt met het wifinetwerk van de slimme hub: hou de bedieningsknop van de slimme hub twee seconden ingedrukt. De blauwe led knippert. De slimme hub zendt nu een eigen wifinetwerk uit. Je hebt vijf minuten de tijd om verbinding te maken met dit netwerk (zie Installatie, vanaf stap 2, wifi en Installatie vanaf stap 3).
De slimme hub is verbonden met je thuisnetwerk maar niet met het internet.Controleer de internetverbinding van je thuisnetwerk. Je kan je slimme hub ook zonder internetverbinding gebruiken in je thuisnetwerk.
Ik wil de slimme hub met een ander netwerk verbinden. De rode led knippert niet.Stel de wifinetwerkverbinding van de slimme hub opnieuw in:Als je een UTP-kabel gebruikt om het wifinetwerk in te stellen: sluit de slimme hub aan met een UTP-kabel (zie Installatie, stap 2, UTP) en stel de netwerkverbinding van de slimme hub opnieuw in (zie Installatie, vanaf stap 3).Als je een wifi-verbinding gebruikt: stel de netwerkinstellingen opnieuw in (zie Installatie, stap 3). Als je geen toegang krijgt tot het netwerkconfiguratieportaal van de slimme hub, maak dan rechtstreeks verbinding met het wifinetwerk van de slimme hub: hou de bedieningsknop van de slimme hub een tot twee seconden ingedrukt. De blauwe led knippert. De slimme hub zendt nu een eigen wifi-netwerk uit. Je hebt vijf minuten de tijd om verbinding te maken met dit netwerk (zie Installatie, vanaf stap 2, wifi en Installatie vanaf stap 3).
De slimme hub is verbonden met een wifinetwerk waarvan de SSID na initiële verbinding met de slimme hub werd ingesteld op ‘verborgen’. De slimme hub zal niet opnieuw verbinding maken met de verborgen SSID.Maak de SSID weer zichtbaar. De slimme hub zou na enkele minuten automatisch opnieuw verbinding moeten maken met het wifinetwerk. Als dat niet het geval is, start de slimme hub dan opnieuw op of zet hem uit en weer aan. Controleer vervolgens opnieuw of hij verbinding maakt (zie Ledgedrag slimme hub).

Led-gedrag slimme hub

Schakel de netspanning in.

Groene led knippertDe slimme hub is verbonden met je thuisnetwerk maar niet met het internetScroll naar Onderhoud en probleemoplossing
Groene led brandt continuDe slimme hub is opgestart en is verbonden met het internetJe slimme hub werkt prima en je installatie kan met de app vanop afstand bediend worden
Rode led knippertDe slimme hub is niet verbonden met je thuisnetwerk en probeert opnieuw verbinding te maken (als er reeds een netwerk geconfigureerd werd)Scroll naar Onderhoud en probleemoplossing
Rode led brandt continuDe slimme hub werkt niet naar behorenNeem contact op met de Niko klantendienst
Blauwe led knippertDe slimme hub maakt zich klaar om te resettenScroll naar Onderhoud en probleemoplossing > Resetten
Blauwe led knippert langzaamDe slimme hub is aan het opstarten of aan het upgradenWacht tot de led niet meer knippert.
Onderbreek de stroomtoevoer niet
Blauwe led brandt continuDe slimme hub wordt geresetScroll naar Onderhoud en probleemoplossing > Resetten
Led is uitEr is geen netspanning

Er is iets met de slimme hub of de stroomtoevoer
Controleer de netspanning

Neem contact op met de Niko
klantendienst als het probleem zich blijft voordoen

Technische gegevens

Afmetingen in mm

552-00001
Niko – De draadloze slimme hub

Specificaties

Artikelnummer552-00001
Draadloze communicatieEasywave, Zigbee® 3.0, Easywave Sharp, wifi
Communicatieprotocol 1Niko Easywave – 868,3 MHz
Zendbereik 1Max. 30 m binnenshuis
Communicatieprotocol 2Zigbee® 3.0 – 2,4 GHz
Zendbereik 2Max. 10 m binnenshuis, met ondersteuning van mesh-netwerk voor groter bereik
Communicatieprotocol 3Niko Easywave Sharp 869,05 MHz
Zendbereik 3Max. 30 m binnenshuis
Communicatieprotocol 4Wifi
MontageHorizontaal of verticaal op de wand (op een hoogte van maximaal 2 m)
Afmetingen (HxBxD)124 x 124 x 30 mm
Gewicht60 g
Maximaal stroomverbruik6 W
Maximaal radiofrequent vermogen2 dBm
Ingangsspanning5 V via micro-USB-poort + bijgeleverde voedingsadapter
PoortenRJ45-poort, 100 Mbit WAN-poort, DSMR P1-poort
Omgevingstemperatuur0 – 45 °C
BeschermingsgraadIP20
Compatibel metNederlandse slimme meter (DSMR 2.2, 3, 4 en 5)
Belgische digitale meter (Fluvius, Ores, Sibelga)
Niko Home Control solar mode
Zelfbouw Pieters
Zelfbouw Pieters
zelfbouw-pieters.be

Zelfbouw Pieters: De One-stop shop voor elektrotechnisch materiaal en deskundige begeleiding. Ontdek onze uitgebreide collectie schakelaars, stopcontacten en meer. Met onze online gids helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast bieden we een uitgebreide kennisbank die ervoor zorgt dat iedereen in staat is om elektrische componenten veilig en correct aan te sluiten.